Kvalitet siden 1876
til dig der kan smage forskellen

Vores historie

Verden er i konstant forandring, og det er kunsten at følge med uden at glemme, hvor man kommer fra. Sådan tænker vi hvert fald her hos Hancock Bryggerierne. – Med stolthed bærer vi de stolte håndværkstraditioner videre og anvender kun de bedste råvarer i både vores øl og sodavand. Men gennem årene har vi også gjort os umage for at imødekomme nye tendenser. Det bevises bl.a. af vores Sport-Cola, der blev lanceret i 1974 og vores cocktailkoncept, som vi lancerede første gang i 2023. 

Fra dengang til i dag:

I begyndelsen af det 18. århundrede var det meget almindeligt, at borgerne i byerne drev landbrug, og at de selv forædlede deres produkter. De bagte, slagtede og bryggede. Men efterhånden som byerne udviklede sig, blev der mindre jord til agerbrug. Dette skabte således basis for, at en småindustri kunne vokse frem. Bl.a. bryggerier som vores.

​Ser vi på Skive, havde byen i 1801 kun 520 indbyggere, men i 1901 var tallet steget til 4591. Der var altså grundlag for at starte et bryggeri. Der blev gjort flere forsøg, hvoraf de fleste løb ud i sandet, til det til sidst heldigvis lykkedes.

I 1876 startede A. P. Lorentzen i Nørregade 44 med en lille hjemmeproduktion af hvidtøl. 6 år senere i 1882 manglede han plads og udvidede ved køb af nabogrunden.

I 1889 forpagtede Christian Daugaard bryggeriet og overtog det efter en tvangsauktion i 1892.

I 1895 købte Christian Christiansen bryggeriet og udvidede. Han delte virksomheden i to grene. Dels et ølbryggeri, som han navngav Thordal efter sin hustrus efternavn, dels en mineralvandsfabrik, som han kaldte Krystal.

Thordal bryggeri - og datidens ølkuske

Thordal - lagermedarbejder

Thordal - reklamepiger

Sideløbende med ovennævnte udvikling startede Erik Nielsen i 1891 en konkurrerende virksomhed og begyndte at lave sodavand i Nørregade. Her blev pladsen dog hurtigt for trang, og kort efter flyttede han produktionen til ejendommen på hjørnet af Vestergade og Asylgade.

I 1906 flyttede produktionen igen. Denne gang til ejendommen på hjørnet af Sallinggade og Grønnegade, og her forblev produktionen indtil 1913, hvor Erik overtog Thordal Bryggeri & Mineralvandsfabrik. Han samlede nu alle aktiviteter på adressen, Nørregade 44.

​I 1933 overlod Erik Nielsen virksomheden til sin søn, Erling Strange Nielsen. Erling var godt skolet til rollen.

Efter ophold på forskellige bryggerier i Bayern udvidede han nu sortimentet med pilsnerøl. Den første brygning kom i handlen i 1935, og to år senere udviklede han sortimentet med en kraftigere øl, som fik navnet Münchener øl.

​Denne øl blev forløberen til Old Gambrinus Beer, som vi har i sortiment i dag. Münchener øl blev hurtigt populær, men da 2. Verdenskrig brød ud, måtte den tages ud af sortimentet – bl.a. pga. besværet med at skaffe malt nok.

Efter krigens slutning kom Münchener øl igen i produktion. Efter påbud dog kun til eksport.

tekst vedr billedet

I 1954 flyttede selve tapperiet udenfor byen på den adresse, vi bor på i dag, imens alle de øvrige aktiviteter forblev på adressen i Nørregade. Dvs., at øllet måtte transporteres i tankbil til tapperiet udenfor byen. (Først 1963 blev alt igen samlet under samme tag).

I begyndelsen af 1950 forsøgte man at udvide eksporten af øl, hvorfor der var brug for et mere internationalt klingende navn. Da eksportsælgeren var engelsk gift, lå løsningen lige for. Hans hustrus pigenavn var Hancock, og det inspirerede til vores ikoniske logo med hanen.

Under det nye navn og udtryk blev der nu eksporteret øl til Sverige, Norge, England og Tyskland, mens danskerne på hjemmemarkedet fortsat handlede med Thordal. Eksporten blev dog aldrig nogen stor succes, og i dag sælger vi da også kun i begrænset omfang til den tyske grænsehandel. ​Den 17. december 1970 blev bryggeriet omdannet til et aktieselskab. Navnet Thordal blev sløjfet til fordel for vores nuværende navn, Hancock Bryggerierne. Bryggeri i flertal, fordi der fortsat var aktivitet på to adresser.

I 1985 overtog Fritz Erik Strange Nielsen Hancock Bryggerierne efter sin far, Erling. Modsat sin far gik Fritz hele vejen og lod sig uddanne som brygmester. Uddannelsen tog han på bryggerskolen Weihenstepaner (Technische Hochschule für Brauerei), der ligger nord for München.

Fritz, der er årgang 1935, har siden drevet Hancock Bryggerierne med stor dedikation. Trods sin høje alder har han fortsat din daglige gang på virksomheden, der i dag primært ledes af hans søn – vores direktør Peter Strange Nielsen.

I 1999 fik Peter officielt ansættelse ifm. en planlagt optimering af bryggeriets produktionsprocesser.

Der skulle mere automation til, hvilket Peter som den yngre generation havde bedre styr på end Fritz.

På det tidspunkt var Peter for længst ’fremtidsafklaret’. Med stor interesse havde han siden barndommen lyttet til og lært af sin far.

I respekt for sin oldefars, bedstefars og fars livsværk står Peter i spidsen for, at Hancock Bryggerierne trygt kan gå ind i fremtiden – godt hjulpet af op til 55 dedikerede medarbejdere, når der er flest. (Det er sæsonbestemt).